İnternet Sitenizin Yüklenme Süresini Optimize Edin
2006’da yapılan bir araştırmaya göre sayfa başına gerçekleşen her yarım saniyelik gecikme sitelerin trafiğinde %20 oranında bir düşüşe sebep olmaktadır. O zamanlardan itibaren web sitesi tasarımı için sayfaların yükleme sürelerini azaltacak pek çok araç geliştirilmiştir. Bunun amacı da kullanıcılara kaliteli bir deneyim sağlayabilmektir.
Uzun yüklenme sürelerinin en önemli sebeplerinden biri de web sitesinde bulunan görsellerin optimize edilmemiş olmasıdır. Web sayfanızın tüm tasarımında değişiklik yapmadan bu sorunları düzeltmek mümkündür. Bu konuda tek yapılması gereken şey aşağıdaki basit kuralların takip edilmesidir.
Web sitesinde yer alacak görseller HTML ve CSS ile boyutlandırılmamalıdır. Görsellerin tembellik edilerek ayrı bir işleme tabi tutulmadan kodlar ile yapılması mümkün. Fakat bu esnada web sitesi her yükleme esnasında sitenin kodlarından o resmin ebadını öğrenerek bir boyutlandırma yapacağından bu sayfanın yüklenmesini geciktirecektir. İnternet tarayıcıları sadece görsel düzenlemeye yönelik bir program olmadıkları için tüm kaynaklarını bu alana yöneltemez. Tarayıcınız görselleri tekrar boyutlandırır iken geçici olarak bütün sayfa yükleme işlemlerini durdurur. Belki bir sayfada bulunacak tek bir görsel için bu durum sorun teşkil etmez fakat görsel sayınız arttıkça bu oranda artacaktır.
Görselleri HTML ve CSS aracılığıyla boyutlandırmadığınızda için, bu işin ayrıca bir program aracılığı ile yapılması gerekecektir. Şayet web sitenizin tasarımını kendiniz yapmaya çalışıyorsanız, bunun için Adobe Photoshop programını kullanabilirsiniz. Yada bunun yerine ücretsiz ve az yer kaplayan, Gimp, Paint, Photoscape gibi uygulamaları kullanarak görsellerinizi yeniden boyutlandırabilirsiniz. Bu şekilde resimlerinizin kalitesini bozmadan görsellerinizi düzenleyebilirsiniz.
Görsellerin boyutlandırılmasından sonra bu dosyaların web formatında kayıt edilmesi de ayrıca dosya boyutu açısından anlam ifade etmektedir. Örneğin; görselinizi PNG formatında kaydederseniz görsel kalitesi ile dosya boyutuda büyüyecektir. (PNG formatı daha çok transparan zeminli görseller zorunlu olduğunda tercih edilmelidir. Bu yüzden web sitesi tasarımı için en uygun görsel JPG formatıdır. Aynı zamanda JPG formatlarında görselin kalitesi ile oynayarak sıkıştırılmış dosya boyutundan dahada fazla tasarruf edebilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz programlar aracılığıyla görsellerinizi istediğiniz seviyede sıkıştırabilirsiniz. Eğer bu dosya formatlarının aralarındaki farkı görmek istiyorsanız; görseli kaydederken bilgi alanına bakın, iki dosya formatı arasında boyut olarak 2 katından daha fazla fark görebilirsiniz.
Söylemler sizin için bir anlam ifade etmiyorsa konuyu örneklendirelim;
Yukarıdaki görseller 800×582 px ebadında aynı özellikteki görsellerdir. Baktığınızda herhangi bir fark görebiliyor musunuz? Mutlaka fark var ama gözle görülür ölçüde değiller. Fakat dosya boyutlarına baktığımızda inanılmaz farkı gözleriniz ile görebilirsiniz. PNG görselinden 4 tane koyduğumuzda 1 Mb’ı geçerken JPG High görselinden 38 tane koyabiliyoruz.
Bu basit adımların uygulanması sayfanızın açılış sürelerine oldukça etki eder ve önemlidir. Bunu nedenle web sitesi tasarımı profesyonelce gerçekleştirilmesi gereken bir hizmettir.
Web sitesi tasarımı konusunda profesyonel destek almak için hemen 0.850 302 7687 no’lu telefon numaramızdan bize ulaşabilir veya bilgi(at)kornea.com.tr adresimizden bize e-posta gönderebilirsiniz. Konu ile ilgili referanslarımızı görüntülemek için tıklayınız.